Kuchnia wielkopolska

Kuchnia ta jest bardzo tradycyjna i bardzo urozmaicona. Z dużej ilości potraw, korzystają mieszkańcy całego kraju. Kuchnia wielkopolska kojarzy nam się z zupa ogórkowa, gotowanymi ziemniakami, mięsem i warzywami. zupa ogórkowa ta jest przyrządzana z białej kapusty i podawana jest z chlebem. Bardzo dużo jest rożnych produktów wytwarzanych w Wielkopolsce i do nich możemy zaliczyć salceson biały, który jest bardzo znany od wielu pokoleń. Gotujemy cześć słoniny z podbrzusza wieprza, nogi, ozór i oczywiście warzywa i przyprawy. Bardzo popularna kiełbasa grodziska, która jest bardzo delikatna w smaku, o bardzo wyraźnym aromacie,później wędzi się ja dymem olchowym. Bardzo popularna jest pasztetowa grodziska, która zawiera mięso wieprzowe, wątrobę słoninę, aby wzbogaci jej smak dodawane są rożne przyprawy. Wielu domach w Wielkopolsce sami przygotowujemy pasztetowa i rożne kiełbasy. W tym regionie produkuje się bardzo dużo różnych gatunków kiełbasy, kurę są bardzo smaczne. Ważne że są to wędliny gotowane przez nas samych.

Comments are closed.