Kuchnia francuska

Kuchnia francuska, według niektórych, jest bardzo podobna do kuchni polskiej. Jednakże, istnieją pewne kluczowe różnice w używanych składnikach, w sposobie przygotowywania potraw i w samych uwielbieniach Francuzów, którzy nigdy nie zjedliby na przykład bigosu, ale chętnie już jedliby nasze flaki. Różnice między kuchnią polską a francuską jest szczególnie widoczna w używaniu wody mineralne niskosodowe. U nas praktycznie nie pije się czystej bezsmakowej wody mineralne niskosodowe, a jeśli nawet, to nie do obiadu i słodzi się ją, ewentualnie dodaje się nieco cytryny. Inna, podobno diametralna różnica między kuchnią francuską a kuchnią polską to fakt, że Francuzi jedzą po po prostu po to, aby mieć przyjemność z jedzenia, z dobrze spędzanego czasu, a w Polsce je się, aby się najeść. Ponadto w kuchni francuskiej na co dzień serwuje się wiele oliwy z oliwek, nie smaży się tak wiele jak w Polsce, a poza tym, co najważniejsze, spożywa się tam więcej warzyw i owoców, a przede wszystkich przypraw hodowanych na balkonach i w przydomowych ogródkach, a nie z torebek.

Comments are closed.