Wino włoskie

Podstawą kuchni włoskiej jest wyśmienite wino włoskie wytrawne, które uzyskuje się z winnic znajdujących się w wielu rejonach Włoch – wraz z winem, które bardzo ochoczo wypijane jest do obiadu, podąża całkiem inna kultura picia. Niezależnie od rejonu Włoch, w jakim się znajdziemy, wszędzie na pewno poda nam się w restauracjach świetne wino włoskie wytrawne do obiadu. Wino we Włoszech jest tak bardzo rozpowszechniane, bo jest ono wyrabiane na co dzień w wielu włoskich winnicach. Dlatego też można mówić o prawdziwej winnej włoskiej tradycji. Włosi kochają wino. Kochają także desery. Każdy z nas docenia na pewno smak lodów włoskich. To, co najczęściej będziemy mogli spotkać w restauracjach na południu Włoch to grzanki z czosnkiem i sardelami, ale także makaron z czosnkiem i rybami. Włosi kochają ten smak. Południe Włoch ma zdecydowanie ciekawsze i lepsze smakowo desery niż północ, na przykład niż Turyn. Wart spróbować przepysznego ciasta biszkoptowego z serem ricotta, często podawanego na południu w restauracjach.

Comments are closed.