Szpinak

szpinak baby jest bardzo dobry jeśli go odpowiednio przyrządzimy. Najlepszy jest świeży, ale także możemy go stosować w formie mrożonej. Miękkie młode liście idealnie nadają się na sałatki na surowo jeśli odpowiednio je doprawimy sosem na bazie oliwy z sokiem cytrynowym. Z tego warzywa możemy przyrządzić wiele potraw. Szpinak po ugotowaniu w wodzie traci wszystkie składniki. Woda tylko pachnie szpinakiem. Najlepszym sposobem jest uprażenie szpinaku w dobrym tłuszczu i wcale nie musimy oddawać do niego wody. Najlepiej jeśli będziemy prażyli go bez przykrycia, a na koniec dodamy kwasku cytrynowego, dzięki temu zachowa swój kolor. Musimy pamiętać, ze dobry szpinak baby to świeży szpinak. Szpinak jest w naszej kuchni w ostatnich latach coraz częściej stosowany. Wykonuje się coraz więcej sałatek jest dodatkiem do drugiego dania. Bardzo często piersi kurczaka są nadziewane szpinakiem. Także możemy wykonywać w postaci młodych liści jako sałatę. Jest bardzo dużo rożnych możliwości, ale należy pamiętać o zachowaniu smaku.

Comments are closed.