Smaki w kuchni polskiej

Najczęściej spotykane smaki w kuchni polskiej to słony, kwaśny, lekko fermentowany i kiszony. Smaki ostre i silne najczęściej łagodzone są za pomocą śmietany. Współczesna kuchnia polska charakteryzuje się tym ze najczęściej stosowane są w niej ziemniaki. Serwowane są potrawy w wieprzowiny i drobiu. W ostatnich czasach bardzo dużą popularnością cieszą się pomidory i papryka. Obecnie coraz częściej spożywamy mięso, a mniej podrobów. W kuchni polskiej możemy spotkać potrawy regionalne, które przyrządzane są z produktów, które występują w danym regionie. Na przykład ryby na pomorzu, ser na Podhalu. Wszystkie regiony maja swoje potrawy. Na przykład lubelskie kojarzy się z pierogami z kaszy i sera, śląskie z rolada z kluskami,czy Warszawa z pysznymi flakami. Ale są w naszej kuchni potrawy, które możemy spotkać w całym kraju tyle ze różnią się miedzy sobą sposobem przyrządzania. Poza granicami naszego kraju nasza kuchnia znana jest z wielu gatunków wędlin. W naszej kuchni jest dużo przeróżnych zup.

Comments are closed.