Smaki pomorza

Węgorz to bardzo dobry przysmak Pomorza. Może być wędzony, w jajecznicy w galarecie, czy smażony. Ale musimy powiedzieć, ze w wodach jest ich coraz mniej. Mięso tej ryby uważane jest za rarytas i jest bardzo drogie i nie każdy może sobie pozwolić an stosowanie go w naszej kuchni. Kiedyś Węgorz był od święta, najczęściej na Borze Narodzenie, komunie czy śluby. Bardzo ulubiona potrawą jest jajecznica na wędzonym węgorzu. Także na pomorzu wypiekano chleb raz w tygodniu. Świeży chleb jadano z e smalcem czy dżemem. Wypiek chleba był bardzo pracochłonny i pieczono go raz w tygodniu w takiej ilości, aby wystarczył dla całej rodziny. Każda gospodyni wyrabiała ciasto i zostawiając go do leżakowania pod przykryciem. Każda gospodyni miał bardzo sekretny składnik, co sprawiało, ze chleb był bardzo niepowtarzalny. Gospodynie do wypieku chleba dawały z siebie wszystko, aby udał się Kuchnia Pomorska to kuchnia ziem ubogich i mieszkańcy nauczyli się korzystać z zasobów naturalnych swojego regionu.

Comments are closed.