Młode warzywa

warzywa wiosenne mrożone szczególnie młode są bardzo delikatne i bardzo kruche. Musimy bardzo uważać na nich jeśli je gotujemy. Młode warzywa maja bardzo miękką skórkę , dlatego nie musimy ich długo gotować. Najlepiej jeśli gotujemy je w małej ilości wody albo dobrze jest jeśli gotujemy ich na parze. Gotowanie na parze jest metodą najzdrowsza gdyż nie następuje wymywanie witamin i soli mineralnych. Warzywa staja się miękkie bardzo szybko, zachowują swój kształt i maja walory smakowe. Jeśli nie mamy parownika wtedy możemy gotować w garnku pod przykrywką. Przed gotowaniem należy warzywa umyć i pokroić je na mniejsze kawałki. Wtedy dość szybko się ugotują. Do garnka musimy nalać trochę wody, nałożyć sito i ułożyć warzywa, a później przykrywamy pokrywką. Warzywa po dziesięciu minutach będą gotowe do jedzenia. Warzywa musimy gotować w małej ilości wody, gdyż nie będą wypłukiwane z warzyw bardzo cenne składniki. Zamiast solić wodę najlepiej jeśli polejemy jarzyny sosem. warzywa wiosenne mrożone jak najmniej gotujemy.

Comments are closed.

Wsparcie
    http://www.kaweo.pl/pl/c/Lavazza-Espresso-Point2C-Blue2C-Amodo-Mio-naboje%2C-kapsulki/18