Kuchnia południowej Francji

Francja to kraj, w którym nawet w kuchni panuje wywyższanie się nad kuchnią angielską. Wizyta w Lozere jest jedną z najciekawszych, jakie można odbyć poszukując smaków Francji. Okolice Lozere to najbiedniejszy region Francji, ale Francuzi twierdzą, że właśnie dzięki temu żyje się tam najlepiej. Przodkowie dzisiejszych Francuzów, żyjący niegdyś w tych regionach, musieli bardzo starać się, aby swoim ubogim potrawom nadać smak. Region ten słynie z doskonałej obróbki świni, bo jest to zwierzę najłatwiejsze w utrzymaniu i w obróbce. kuchnia Lozere obfituje w grzyby, które można w lecie zbierać bez ponoszenia żadnych kosztów. Dlatego tak dobrze przyjęły się w biednym regionie Francji. Okolice Lozere to okolice obfite w naturalną hodowlę ślimaka. Francuzi powiadają, że jest to chyba ostatni region Francji, w której rzeczywiście istnieją jeszcze ślimaki. Restauracje znajdujące się w Lozere chwalą się zazwyczaj specjałami, jakie można zrobić bez większych nakładów finansowych. To wszystko sprawia, że kuchnia Lozere jest wyjątkowa.

Comments are closed.

Wsparcie