Kuchnia warszawska

W kuchni warszawskiej dominowały tradycyjne dania polskie. Kuchnia warszawska to bardzo duża ilość przeróżnych smaków. W kuchni warszawskiej znajdziemy bardzo dużo rożnych smaków regionalnych i spoza naszego kraju. Bardzo klasycznym daniem są flaki po warszawsku. Jest to zupa w które znajdują się flaki pokrojone w bardzo cienkie paski. Dodajemy do nich pulpety z dodatkiem szpinaku. Warszawa słynie także z własnego ciasta o nazwie wuzetka. Ciasto składa się z czekoladowego biszkoptu, które przekładane jest kremem Natomiast całość polewana jest czekoladą. Warszawiacy bardzo doceniają smak ryby do której dodaje się ocet masło i koper do pieczenia. Bardzo popularna zupa dla tego miasta to grzybowa. Która przyrządza się na kościach z dodatkiem grzybów. Po ugotowaniu zaprawia się śmietaną. i sokiem z cytryny. Typowa potrawą jest także gęś pieczona z jabłkami. Jest to najprostsze danie gdyż nacieramy mięso przyprawami je drobno pokrojonymi kawałkami jabłek. Od czasu do czasu polewamy ja tłuszczem.

Comments are closed.