Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska charakteryzuje się bardzo prostymi potrawami, które maja wspaniały zapach i smak. Ukraińskie potrawy są bardzo bogate w wartości odżywcze. Na stołach najczęściej królują potrawy mączne, ziemniaczane i mięsne. Bardzo często przyrządzane są pierogi ruskie, ale także pierogi nadziewane mięsem najczęściej wieprzowina. Bardzo charakterystyczne są zupy do których należy barszcz ukraiński. Mniej popularna jest zupa kapuściana. Oczywiście receptura tych zup jet taka sama i raczej się nie zmienia. Kuchnia ukraińska posiada bardzo zdrowy przepis na sok z brzozy. Kuchnia ukraińska to kuchnia ciężko strawna i jest w niej bardzo dużo tłuszczu. Oczywiście kuchnia ta nie jest zbytnio urozmaicona. Od dawana królują prawie takie same potrawy, które się nie zmieniają. Bardzo mało nowości jest wprowadzane. Podstawą kuchni ukraińskiej to chleby oraz potrawy z maki i kaszy. Natomiast ulubiona potrawą narodowa jest słonina wieprzowa, która występuje pod każda postacią. Słoninę jemy z chlebem i musztarda.

Comments are closed.