Kuchnia turecka

Kuchnia turecka jest niesamowicie urozmaicona, nie powinna kojarzyć nam się jedynie z kebabami, które podawane są niemal na każdym rogu większej ulicy w niemal każdym polskim mieście. Kebaby zdominowały Europę i nie się tego już cofnąć. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy kebab serwowany w Europie jest specyficzny dla kuchni tureckiej. Jest tak zwłaszcza wtedy, kiedy za prowadzenie budki z kebabem bierze się osoba, która nigdy nie byłą w Turcji i nie ma pojęcia o gotowaniu na sposób turecki. Kuchnia turecka to przede wszystkim pozostałości po kulturze osmańskiej. Turcy nauczyli się od swoich najeźdźców wiele pożytecznego w kwestii gotowania. Przede wszystkim Wielka Brytania zawitała do Turcji i pokazała mieszkańcom, że można dogodnie korzystać z dobrodziejstw morza, że można gotować wspaniałe dania z warzyw i owoców. Wcześniej w Turcji zjadało się za dużo mięsa. W obecnej kuchni tureckiej, tej najbardziej rodowitej i wolnej od naleciałości zachodnich, dominuje w dalszym ciągu mięso.

Comments are closed.