Kuchnia śląska

Każdy rejon naszego kraju słynie z nieco innych specjałów i błędem jest stwierdzenie, że kuchnia polska jest całkowicie jednorodna. W kuchni polskiej wyróżniamy na przykład kuchnia śląska potrawy, która jest chyba najbardziej wyrazista rzez swoją odmienność od pozostałych kuchni naszego kraju. Na Śląsku zjada się tradycyjnie żurek. Kuchnia ta łączy w sobie tradycje czeskie, słowackie, ale także węgierskie i czeskie. Kuchnia ta jest znacznie bardziej tłusta i ciężko strawna niż kuchnie z pozostałych regionów naszego kraju. Dodatkowo, kuchnia śląska potrawy słynie z kotletów mielonych, do których w tym rejonie akurat dodawane są drobno skrojone kawałki warzyw. Zwyczaj dodawania warzyw do tych kotletów akurat nie jest rozpowszechniony w innych częściach kraju. Najbardziej jednak chyba znana potrawa śląska to kluski śląskie, niemal całkiem obce w innych regionach Polski, a uwielbiane przez Ślązaków. Jeśli będziemy ww typowej śląskiej restauracji, warto spróbować właśnie tychże klusków. Są one tłuste, ale bardzo smaczne.

Comments are closed.

Wsparcie