Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska najbardziej powinna kojarzyć się na świecie z tym, że nigdzie indziej nie korzystać się w Europie tak bardzo z dobrodziejstw morza. Portugalia leży nad samym Oceanem Atlantyckim, dlatego też ma ten kraj dostęp do tego, co najlepsze, bo nie tylko Morze Śródziemne obfituje we wspaniałe, zdrowe osobistości. Narodowym daniem wręcz stały się sardynki, które podawane są prawie w każdej restauracji w tym kraju. Poza tym Portugalczycy uwielbiają dorsze, które są suszone i solone. W takiej formie zamykane są w szczelne opakowania i importowane na wszystkie kraje Europy. Portugalczycy posiedli wręcz niesamowite zdolności w produkowaniu rozmaitych wersji tychże wymienionych ryb, mogą je przyrządzać niemal w każdej kombinacji. Jeśli chodzi o warzywa, najczęściej lubi się kapustę, która i Polakom jest świetnie znana. Jeśli chodzi o słodycze portugalskie, są one podobne do tych, które można kupić i nabyć wszędzie w Hiszpanii. Słodycze w tym rejonie świata wywodzą się z tradycji klasztornej.

Comments are closed.