Kuchnia południowych Włoch

Południowe Włochy uznawane są za najbardziej włoskie ze wszystkich innych regionów. Jest to region, w którym w kuchni widoczne jest największe zróżnicowanie, bowiem to właśnie południe Włoch jest bogate we wpływy innych rodzajów kuchni – widzimy tutaj Afrykę, Grecję, a także Hiszpanię w kuchni, w przeciwieństwie do kuchni pochodzącej bardziej z północy Włoch. Rejon południowych Włoch szczyci się z tego, że produkuje się w nim najlepszej jakości oliwę z oliwek. Nazywana jest ona oliwą extra virgin. Z racji, że jest to południe, znajduje się tutaj wiele restauracji, w których zjada się jedynie owoce morza i ryby podawane z małymi przekąskami i oczywiście z winem. Sardele i sardynki są czymś naturalnym w każdej południowo włoskiej restauracji. Mawia się, że południe Włoch jest najsmaczniejsze ze względu na warzywa, które właśnie tutaj mają najlepsze warunki do wzrastania. Region południowych Włoszech słynie z jednej szczególnie potrawy – jest to orecchierre.

Comments are closed.