Kuchnia naszych babć

W dzisiejszych czasach coraz więcej wracamy do tradycyjnych dań. Przepisy naszych babć nie tylko robią furorę podczas spotkać rodzinnych. Ludzie są coraz bardziej znudzeni nowoczesna kuchnią i jej bardzo nietypowymi smakami i bardzo często wracają do przepisów naszych babć. Bardzo charakterystyczne dla kuchni są potrawy mączne i zbożowe do których możemy zaliczyć kasze, ryże, pierogi, kluski. Natomiast jeśli chodzi o ciasta to makowiec, racuchy, czy wspaniała babka drożdżowa. Zaleta naszej tradycyjnej kuchni jest to że stosujemy wiele warzyw i roślin, które potrzebne są do naszego prawidłowego funkcjonowania. Na przykład do nich możemy zaliczyć buraki czerwone, które podawane są w formie buraczków czy barszczu i maja bardzo dużo żelaza. Jeśli decydujemy się na dania z rodzimej kuchni wtedy zadbamy o duże walory smakowe naszych gości i dostarczymy wielu witamin w bardzo przystępnej formie. Wiele osób bardzo lubi kluski śląskie z mięsem, polane tłuszczem ze skwarków i cebulą.

Comments are closed.