Kuchnia meksykańska

kuchnia meksykańska burrito jest łudząco podobna do kuchni hiszpańskiej, bo jak wiadomo, to Hiszpanii podbili Meksyk w okolicach szesnastego wieku. Oba te narody mają ze sobą wiele wspólnego. Prawda jest jednak taka, że to właśnie z Meksyku Hiszpanie przywieźli mnóstwo rzeczy, które są podstawą kuchni Europejskiej do dziś. Brakowało nam tego, co w Amerykach rolo od zawsze. Są to pomidory, które obecnie w tak bardzo królują w kuchniach włoskich i greckich oraz hiszpańskich. Był to ziemniaki, które są ukochanym daniem polaków, podstawą niemal każdego drugiego dania, podstawą zapiekanek i innych specjałów. Ziemniaki hoduje ssie u nas namiętnie od wielu lat. Poza tym przywieziono do nas kukurydzę i chilli oraz paprykę, która jest ukochanym składnikiem węgierskiej kuchni. Poza tym, co najważniejsze, gdyby nie odkrycie Meksyku, nie byłoby w Europie ani nigdzie na świecie zbyt długo czekolady, bot o właśnie stamtąd pochodzą znamienite liście kakaowca. kuchnia meksykańska burrito jest specyficzna o tyle, że znajdują się tam takie gatunki ryb, o które bardzo trudno w Morzu Śródziemnym – głównym zbiorniku wodnym Europy.

Comments are closed.