Kuchnia węgierska

kuchnia węgierska langosz jest chyba jedną z najznamienitszych kuchni środkowoeuropejskich. Jest to kuchnia dość wyrazista, z bardzo bogatą historią, bo przez stulecia przez Węgry przebiegał sławny szlak handlowy, dlatego kuchnia ta adaptowała wszystko co dobre z innych rejonów Europy. Dziś mamy specyficzną mieszankę smaków i zapachów niemal w kadmy rodzimym domu Węgra. Najbardziej popularny jest chyba gulasz węgierski, który uwielbiają zamawiać turyści będący na Węgrzech. Kiedy turyści wracają do domu z Węgier, zazwyczaj nie potrzebują wiele składników, aby odtworzyć dania węgierskie. Dania węgierskie bowiem są tworzone z podstawowych, wręcz organicznych składników. Jest to na przykład czerwona papryka, która zawsze niemal pojawia się w wersji sypkiej, jest to czosnek, kapusta ziemniaki. Niekiedy można pokusić się o stwierdzenie, że kuchnia węgierska langosz jest łudząco podobna do polskiej, jednakże jest bardziej mięsna i mniej tłusta jednocześnie. Popularne na Węgrzech jest też gotowanie karpia do zupy.

Comments are closed.

Wsparcie