Kuchnia chińska

Kuchnia chińska dzieli się zasadniczo na cztery rejony. Po pierwsze jest to rejon Pekinu, a także kuchnia kantońska i potrawy, czyli ta skupiająca się wokół Szanghaju, na kuchnię syczuańską i na kuchnię prowincji Hunan oraz na kuchnię kantońską. kuchnia kantońska i potrawy pochodzą z południa Chin. Tak jak wszędzie na świecie, im bliżej morza, tym częściej jada się owoce morza. Im głębiej wejdziemy w ląd, tym częściej będziemy mogli jadać dziczyznę oraz różnego rodzaju grzyby. Z Chin właśnie pochodzi sławny wok, jest to głęboka patelnia, którą napełnia się tłuszczem. Smażenie w głębokim tłuszczu ma sens, ze względu na to, że w Chinach brakuje bardzo węgle i drewna na opał. Wtedy bardzo w cenie jest szybkie podgrzewanie posiłków. Okolice Pekinu i północny wschód kraju to kuchnia najbardziej zbliżona do Europejskiej, a raczej do północnoeuropejskiej, czyli jada się pierożki, a makaron, który parzymy na parze, a także wszelkie pochodne pszenicy. Jest tam po prostu zbyt zimno aby hodować ryż. W okolicach Pekinu zaś modna jest kaczka.

Comments are closed.