Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska jest niezwykle różnorodna. To, co wspólne dla całej tej kuchni to używanie tych samych przypraw, które są uwielbiane w całych Indiach: imbir, kurkuma, a także gorczyca, kolendra, kardamon, kumin i chili oraz wiele innych. Sposób używania tych przypraw jest różny. W niektórych miejscach przyprawy dodaje się zmielone na proszek, w innych miejscach dodaje się całe ziarenka przypraw do dań, a w jeszcze innych ściera się dania razem z przyprawami. Ilość i jakość przypraw dodawanych do posiłków jest rożna, w zależności od tego w jakim regionie się znajdujemy w Indiach. Tam, gdzie jest bardzo gorąco, zazwyczaj jedzenie przyprawia się ostrymi przyprawami, takimi jak chilli, wszystko po to, aby jedzenie zachowało dzięki temu jak najdłużej świeżość. Tam, gdzie jest chłodniej, czyli na północy, nierzadko dodaje się cebuli i zwykłego czosnku – nie trzeba Polakom mówić dlaczego i jak bardzo potrafi to dodać temperatury naszemu jedzeniu. Mięso w Indiach przyrządza się bardzo często razem z suszonymi owocami.

Comments are closed.