Kuchnia grecka

Grecja to suchy kraj w którym jest bardzo mało plonów. Kuchnia grecka jest bardzo prosta, bardzo tradycyjna i oparta jest na surowcach miejscowych. Najczęściej grecy żywią się chlebem, serem i warzywami oraz pieczona baraniną. Grecy jadają także ryz i makaron, ale do tego jest bardzo dużo rożnych warzyw krzyżowych. Dodają trochę cytrynowego soku do potraw, który nadaje bardzo pikantny smak Natomiast cista greckie są dość słodkie po prostu lepkie, gdyż cukier zastępuje miód. Jest bardzo dużo różnych winnic, które dostrajają produktu do wyrobu wina. W kuchni greckiej stosuje się duże ilości oliwy z oliwek, liści winorośli i rożnych warzyw. Także musimy powiedzieć, ze jest bardzo dużo baraniny i ryb. Natomiast wina greckie są bardzo cenione na całym świecie. Bardzo często grecy przyrządzają ziemniaki nadziewane i później pieczone. Kuchnia grecka jest bardzo smaczna i bardzo zdrowa, gdyż stosuje się w niej duże ilości warzyw krzyżowych, owoców i rożnych ziół. Natomiast królową jest oliwa z oliwek, która dodajemy prawie do wszystkich przyrządzanych dań.

Comments are closed.