Kuchnia grecka

Kuchnia grecka uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, bo nie brakuje tam naturalnych bogactw, którymi żywiąc się, można polepszyć swój stan zdrowia i kondycję. Ludzie z Grecji z natury nie są grubi o ile odżywiają się tym, w co natura obrodziła na tej wyjątkowej ziemi. Mimo że Grecja to głównie goszysty kraj i nie ma rozwiniętego takiego rolnictwa jak chociażby w Polsce, to jednak oliwki, owoce morza, a także sery i mięsa kozie, kozie mleko to to co ludziom jest najbardziej potrzebne dla utrzymania ciała w dobrej formie. Kuchnia grecka jest charakterystyczna, bo zjada się tam wiele jogurtu, o czym nie każdy wie. Dobre są także czarne i zielone greckie oliwki, które importowane są na całą Europę. Ponadto sławny jest kozi ser feta, który dodawany jest do sałatek i dań, do grzanek. Kuchnia grecka ot ogromna ilości warzyw i owoców, które mają czas na dojrzewanie, bo jest tutaj wiele słońca, a klimat jest śródziemnomorski, więc nie wszystko wysycha na wiór tak jak w Afryce, która ma wiele wspólnego z geografią Grecji.

Comments are closed.