Kuchnia góralska polska

O daniach góralskich, mówi się wiele. Wiadomo jedno – nawet jeśli nie są one ściśle pojmowane jako typowo polskie przez etnografów i etnologów, to jednak Polakom właśnie kuchnia góralska kojarzy się z typową polskością. Kuchnia góralska jest nieco ostra, nieco tłusta, bardzo wyrazista – taka sama jak charakter górali zamieszkujących Podhale. Jeśli oferujemy noclegi w górach, powinniśmy wiedzieć czego oczekują turyści do nas przyjeżdżający, a oni właśnie potrzebują najczęściej poczuć smaku gór. Nie pozwólmy im zatem pójść na Krupówki aby zjeść góralburgera, spróbujmy zrobić kuchnię góralska w naszym pensjonacie i sprawmy, aby turyści owi zostawiali pieniądze właśnie u nas. Kuchnia ta nie zachwyca swoją delikatnością ani wykwintnośćią, dlatego nie warto sprawiać, aby nasza restauracja była wielce wyrafinowana. Jedne z ważniejszych jej elementów to góralska muzyka na żywo i ogień w zimie, a także intymna, swojska atmosfera. Dobrze jest więc, aby osoba, która oferuje bezpośrednio w kontrakcie noclegi w górach, prowadziła także restaurację i miała możliwość zachcenia osobiście turystów do zjedzenia w owej restauracji dań typowo góralskich. Jest to jeden z najlepszych typów marketingu, o których studenci uczą się na wykładach.

Comments are closed.