Kuchnia europejska

Kuchnia francuska jest dość tłusta, tak jak niemal każda kuchnia europejska, w porównaniu z tradycjami kuchennymi państw Afryki czy Ameryki Południowej. Nawet jeśli porównujemy kuchnię włoską i kuchnię polską, to jednak widać, że nie do końca można mówić o zupełnej lekkości obu tych kuchni,mimo że kuchnie śródziemnomorskie oczywiście są znacznie bardziej zdrowe niż nasze, północne, przygotowane na wykarmienie ludzi w trudnych warunkach atmosferycznych, czyli w czasie ostrych zim, jakich na południu Europy prawie nie ma. Kuchnia francuska na przykład pełna jest masła, które jest używane niemal do wszystkiego. kuchnia europejska, włoska i grecka to kuchnie, w których używa się wiele oliwy z oliwek. Tak więc kuchnie europejskie ewentualnie różnią się między sobą rodzajem tłuszczu, jednakże nigdzie na świecie nie używa się tyle tłuszczu jak właśnie w Europie, oczywiście pomijając kuchnię amerykańską, ale to już zupełnie inna historia. Istnieją natomiast ogromne różnice między państwa europejskimi w spożywaniu chleba i ogólnie rzecz biorąc, pieczywa.

Comments are closed.