Kuchnia chińska

Podróż po kuchni azjatyckiej rozpocznijmy od Chin. To właśnie tutaj wynaleziono sos sojowy, to jest też azjatycka ojczyzna makaronu oraz tofu. Istota tej kuchni opiera się na religii wyznawanej w tych rejonach świata – konfukcjonizm oraz buddyzm. Według tych dwóch nurtów, to właśnie w brzuchu znajduje się mózg i rozum oraz serce człowieka. Dlatego właśnie bożkowie w tych religiach pokazywani są jako postacie z wielkimi brzuchami, mimo że w rzeczywistości byli bardzo chuderlawi. Południowe prowincje Chin to rejony, w których zdecydowanie najlepiej na świecie chyba przyprawia się przyprawy. Warto jest wybrać się tam chociażby po to, aby poczuć smak owych przypraw dopracowanych do dań. Okolica Pekinu to rozgrzewające zupy oraz oczywiście jest to rejon mięsa, zwłaszcza kaczki przyrządzanej w specyficzny sposób. Danie to zakrólowało już zresztą wszędzie na świecie i jest zwane po prostu kaczką po pekińsku. Chiny słyną z tego, że potrawy, jakie się przyrządza w tym kraju, przyrządza się błyskawicznie. Właśnie dlatego zupka chińska to właśnie zupka instant – tak bardzo Chińczycy posunęli się w technologii tworzenia szybkiego jedzenia.

Comments are closed.

Wsparcie