Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka to kuchnia, która zasługuje na szczególne uznanie wśród kuchni europejskich. to właśnie z Austrii pochodzi to, co najlepsze w kuchni francuskiej, jak mawiają złośliwi niekiedy Austriacy. Kuchnia austriacka ma bogatą historię, bowiem kucharze stamtąd od stuleci czerpali z rozmaitych kuchni narodów wchodzących w skład wielkiego imperium austro-węgierskiego. W Austrii bardzo chętnie jada się w restauracjach. Apogeum wielkiej uczty przypada na czasy jedenastego listopada, czyli na nasz czas obchodzenia święta niepodległości w Polsce. Wtedy Austriacy wybierają się do rozlicznych , wspaniałych restauracji i zajadają się tam pieczoną kaczką. W niedzielę, kiedy u nas jada się kotlety schabowe albo mielone, w Austrii zjada się tradycyjny sznycel wiedeński, który przygotowywany jest z różnych mięs, ale w klasycznej wersji powinien on być on robiony z cielęciny. Austriacy czerpią na przykład z kuchni czeskiej i jadają sznycle, ale podawane na słodko, jak rzadko się zdarza w Czechach.

Comments are closed.