Kuchnia Alaski

Alaska kojarzy nam się z mięsem, jest tak bowiem bardzo zimno i domyślamy się, że tamtejsi mieszkańcy muszą spożywać dużo białka i tłuszczów aby móc zdobyć energię na takie trudne warunki atmosferyczne. Inne skojarzenie, jakie zapewne większości z nas przychodzi na myśli jeśli mowa o Alasce, to przyrządzanie dania z dziczyznyy, bowiem musi to być obszar bardzo bogaty w takiego rodzaju przysmaki. Jest to poniekąd prawda, bo kuchnia Alaski jest dowodem na to, że ludzie mogą korzystać z dania z dziczyzny nie niszcząc naturalnych zasobów przyrody, nie wchodząc zbytnio w naturalny ekosystem. Alaska jest o tyle ciekawym stanem Ameryki Północnej, że właściwie nie można dostać się do niego żadną drogą lądową. trzeba zawsze przebyć jakieś wody rzeki, cieśniny. Jednocześnie jest to najsłabiej zaludniony rejon Stanów Zjednoczonych. To właśnie tutaj uciekają rozmaici outsiderzy, którzy w Polsce kierują się na przykład w Bieszczady.
Ze względu na trudne zimy panujące na Alasce, ze względu na ich długość, ludność tamtejsza przyzwyczaiła się do tego, że gromadzi się szereg zapasów na zimę. Korzysta się przy tym głównie z tego, jakie są zasoby przyrody w tamtejszych regionach. Oczywiście w dzisiejszych czasach jest znacznie więcej supermarketów i sklepów, w których można zawsze zaopatrzyć się w najbardziej potrzebne rzeczy, jednak zwyczaje wśród mieszkańców zostały jeszcze stare, czyli ludzie tam starają się gromadzić zapasy, bo tak żyli ich przodkowie.

Comments are closed.