Kalmary

kalmary grillowane to inaczej kałamarnice. Mimo, że owoce morza są już dostępne niemal wszędzie, to tak naprawdę wielu Polaków nie jest przyzwyczajona do tego typu pomysłów. W wielu knajpach, nawet na wschodzie czy południu kraju, czyli w miejscach, które na pewno nie mają blisko do żadnego morza, można znaleźć kalmary jako zakąski i przekąski. Kalmary panierowane na przykład są dobre do piwa albo do białego wina. Ceny za kalmary nie są już w naszym kraju tak bardzo wygotowane jak kiedyś, zwyczajna przekąska może kosztować jakieś kilka złotych w każdym pubie. Kalmary to jedno z najlepszych i najbardziej właściwych dla naszego organizmu źródło białka i witaminy B12. Poza tym oczywiście można jeść jod w tych kalmarach, tak jak w każdym produkcie, który został wyłowiony z mora, a na niedobór jodu cierpi każdy śmiertelnik, który nie mieszka nad morzem. Ratują go więc owoce morza. Kalmary są często zjadane na południu Europy i ludzie są tam szczęśliwsi miedzy innymi dlatego, że kalmary grillowane i inne tego typu owoce, dostarczają naszym organizmom witamin i minerałów, które pomagają syntetyzować w spokoju dopaminę i inne hormony.

Comments are closed.

Wsparcie