Greckie restauracje

Grecy mają to do siebie, że nie lubią zbyt wiele jeść ani pracować. Jadają małe porcje, ale często, w związku z tym bardzo często przerywają swoje czynności zawodowe i robią sobie przerwę na lunch. Restauracje dzięki temu świetnie tam prosperują. Grecy bowiem chętnie prowadza życie towarzyskie właśnie w restauracjach, w których zamawiają niewielkie przekąski. Skubią sobie na przykład małe owoce morza nadziewane na wykałaczki, do tego jedzą oliwki i pieczywo. Pieczywo nie jest zbyt popularne w Grecji, bardzo często w restauracjach podaje się wręcz stare pieczywo i o ile ono nie jest całkiem spleśniałe, to da się jeszcze to wytrzymać, bo to niemal norma. Jednym ze sztandarowych dań, które musimy zjeść, kiedy znajdziemy się greckiej restauracji, powinna być fasolada. Jest to zupa z fasoli, która jest mocno zagęszczona pomidorami i marchwią. Dodaje się do niej nieco fety na talerzyku, a także oliwki i do tego właściwie pieczywo nie jest już potrzebne, aczkolwiek kelner nas nim uraczy. Grecy uwielbiają oczywiście też wino i świeże mięsa z młodych zwierząt.

Comments are closed.

Wsparcie