Gotowanie ziemniaków

Makarony, ryże czy ziemniaki w mundurkach są to dodatki do naszych obiadów. W naszym kraju jest bardzo ciężko sobie wyobrazić kotletów schabowych bez ziemniaków. Musimy stosować odpowiednie zasady, aby ziemniaki nie były rozgotowane i były bardzo smaczne. Musimy pamiętać, ze młode ziemniaki gotujemy inaczej i wkładamy je do wrzącej wody. Ziemniaki przechowujemy w ciemnym miejscu, aby nie zzieleniały. Jeśli potrzeba nam ziemniaki w mundurkach wtedy dodajemy do nich odrobinę soli, aby nie popękały. Jeśli zależy nam na czasie gotowania wtedy możemy dodać odrobinę masła, wtedy także nie będą kipiały. Jeśli chcemy aby nasze ziemniaki w mundurkach były chrupiące wtedy możemy oprószyć je mąką. Z ziemniaków także robimy placki ziemniaczane, które są bardzo smaczne i poprawimy ich smak i nie będą ciemniały jeśli dodamy do nich marchewkę. Jeśli chcemy ugotować makaron i aby był smaczny wtedy dodajemy odrobinę oleju wtedy nie sklei się . Możemy także wrzucić kostkę rosołową, wtedy makaron nabierze dość dobrego smaku.

Comments are closed.