Skąd wzięły się warzywa w Europie?

W średniowiecznej Europie ludzie musieli radzić sobie za pomocą cebuli, kukurydzy, cukinii, dyni i innych warzyw. Z czasem do Europy przywędrował na przykład ziemniak (przywędrował on do nas z Ameryki Południowej) i wtedy zaczęła się era dobrego jedzenia na naszym starym kontynencie. Nie każdy z nas wie, że odmianą dyni są patisony oraz kabaczki. Są to odmiany tak zwanej dyni zwyczajnej. tradycyjna pulchna, pomarańczowa wielka głowa to dynia z gatunku dyni olbrzymich. Na całym świecie oczywiście jest znacznie więcej rodzajów tego eko warzywa warszawa w Polsce jednak ciężko jest się spotkać z ich uprawami. Aby móc uprawiać dynię, nie trzeba wiele, podobne jak z ziemniakami. Są to warzywa, które przywędrowały do nas z terenów w których warunki atmosferyczne są idealne do porostu, jednakże te eko warzywa warszawa, czyli dynia i ziemniaki, świetnie przyjęły się także u nas, w klimacie umiarkowanym. Do wzrostu dyni wystarczy jedynie kawałek wilgotnej ziemi i dożo słońca. Nawet jeśli warunki nie są aż tak dobre, dynia urośnie i to w potężnych rozmiarach. Największe dynie mogą mieć ciężar wielkości około pięćdziesięciu kilogramów.

Comments are closed.