Duszenie mięsa

Każdy z nas w życiu dusił mięso i będzie ono bardzo dobre jeśli trzymamy się kilku podstawowych zasad. Kawałek mięsa musimy koniecznie umyć w zimnej wodzie potem go osuszyć. Potem marynujemy. Nie nie należy wlewać soku, który powstał podczas marynowania. Kawałek mięsa kroimy jeśli potrzebujemy, jeśli nie to pozostawiamy taki jaki jest. Następnie należy bardzo mocno podgrzać olej i wrzucić na niego mięso gotowe do pieczenia. Oczywiście mięso musi być bardzo dobrze zarumienione, gdyż będziemy wlewać do niego wywar z warzyw. Możemy wlać wody mineralnej do rondla, aby zakryć. Musimy cały czas sprawdzać, aby ilość płynów w garnku była taka sama. Po trzydziestu minutach duszenia dodajemy warzywa, które poprawia smak naszego mięsa. W duszeniu mięsa jest bardzo ważne, polewanie wierzchu mięsa wodą, gdyż gorzej się udusi i będzie bardzo suchy. mięso gotowe do pieczenia jest do jedzenia jeśli możemy dobrze oddzielić je od większej całości za pomocą łyżki. Duże kawałki mięsa lepiej jest dusić w wyższym rondlu, dzięki temu będzie krótsze duszenie.

Comments are closed.