Domowe makarony

Każdy z nas bardzo lubi makarony czanieckie, ale najlepszy jest makaron, który zrobimy w naszym domu sami. Dodany do zupy dodaje całkiem innego smaku. Ale w obecnych czasach bardzo rzadko przygotowujemy makaron w naszym domu, gdyż nie mamy czau i po prostu o nim zapomnieliśmy. Makarony domowe robimy z mąki i jajek i to długo zagniatamy aż powstaną pęcherzyki. Młode osoby w ogóle nie robią makaronów najczęściej kupujmy je w sklepach. Makarony należy gotować w dużej ilości wody, która jest osolona. Jeśli jest mało wody wtedy makaron będzie mazisty. Musimy wiedzieć, ze czas gotowania makaronu zależy od jego grubości i wielkości. Makarony gotujemy pod przykryciem. Natomiast aby makaron się nie kleił wtedy do wody należy dodać łyżeczkę masła. albo odrobinę oleju. Po ugotowaniu musimy makaron przelać wodą aby się nie kleił. Obecnie makarony czanieckie dostępne są w dużej ilości odmianach. Każdy zakopuje taki jaki mu najbardziej smakuje. Oczywiście makarony dopasowujemy do każdego dania. Możemy wybierać wśród wstążeczek, nitek, rurek.

Comments are closed.