Dodatki w kuchni włoskiej

Najczęściej używanymi w kuchni włoskiej warzywami są oczywiście pomidory, w tym bardzo często te małe, koktajlowe, ale także czosnek pospolity i cebula. To podstawa kuchni włoskiej. Podobnie jak przyprawy – zawsze świeże i dobrze dobrane. Do wszystkiego oczywiście dodaje się dużo oliwy. Obecnie oliwa włoska najczęściej jest tak naprawdę sprowadzana z Grecji, jednakże jest to ten sam region europy. Do najbardziej znanych przypraw włoskich należą , oprócz wspomnianego już czosnek pospolity, również oregano oraz bazylia. Do niemal każdego dana włoskiego dodaje się też parmezan. Jest to ser, którym posypuje się pizzę, makarony , lasagne i inne włoskie dania. Często można go kupić w postaci już startej na tarce we włoskich supermarketach. Według Włochów, nie można rozpocząć żadnego włoskiego dania bez posypania go parmezanem, bo po prostu danie nie będzie jeszcze gotowe. Ser we Włoszech rozróżnia się nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na region, w którym są one wytwarzane, czyli zupełnie inaczej niż w Polsce.

Comments are closed.