Dania główne w kuchni węgierskiej

Kuchnia węgierska charakteryzuje się tym, ze jest w niej bardzo dużo cebuli, papryki i mięsa. Na bazie tych składników przygotowane jest bardzo dużo potraw z dodatkiem ziół. Do mięsnych składników stosuje się bardzo często kluski, ale też bardzo popularnym przysmakiem są ziemniaki pieczone, albo smażone. Natomiast jeśli chodzi o surówki Węgrzy używają bardzo dużo rożnych warzyw, które są ugotowane i rozdrobnione w postaci papki. Bardzo często podawany jest gulasz, który składa się z drobno pokrojonego mięsa i do tego dodaje się paprykę i cebule. Także w kuchni węgierskiej możemy spotkać kotlety cielęce wołowe i wieprzowe, które smażone są z grzybami i serem żółtym. Bardzo często stosowane jest w kuchni węgierskiej leczo jest to potrawa, która podawana jest wegetarianom. Składa się ona z papryki, cebuli i pomidorów. Warzywa się dusi na bardzo wolnym ogniu gdzie soki zostaną odparowane i zostanie wspaniały smak. Stosowane jest jako oddzielne danie, które jest bardzo smaczne.

Comments are closed.