Brukselka

Brukselka, tak jak większość zielonych warzyw, niestety sprawia niemałe problemy z zastosowaniem jej. Wiele osób po prostu gotuje ją i podaje z ryżem, ewentualnie z bułką tartą i serem żółtym. brukselka jest podobna do szpinaku pod dwoma względami – oba te warzywa są zielone, a po drugie, każdy z nas miał okres na nielubienie tych warzyw, bo mogą być niezbyt smaczne, jeśli są rozgotowane. Czasami brukselka jest podawana także do ziemniaków, albo zwyczajnie do jajka sadzonego. Niektóre osoby dorzucają kawałki brukselki do zupy. Istnieją dość ciekawe przepisy na zrobienie fasolki w zapiekance i taki sposób jej podawania jest również ciekawy, a przede wszystkim pyszny jeśli dobrze się przygotuje taką zapiekankę. Należy wtedy przygotować ziemniaki, ugotowane i pokrojone w plasterki, które trzeba ułożyć na dnie naczynia, które jest żaroodporne. Na ziemniaki można położyć brukselkę, a także cebulę, która została wcześniej podsmażona. Do wszystkiego można dodać kiełbasę, jeśli nie jesteśmy wegetarianami. Włożyć do piekarnika i czekać na gotowe danie.

Comments are closed.

Wsparcie