Bawarka

Bawarka to napój, jest to herbata, do której dodaje się mleka i to jest najbardziej charakterystyczna jego cecha. Często do bawarki dodaje się mleka, a także cukru, aby osłodzić taką gorzką mieszankę, jaką jest zazwyczaj mieszanina mleka i herbaty. Bawarkę bardzo chętnie pijają mieszkańcy Nepalu, ale najbardziej popularna jest ona na Wyspach Brytyjskich i właściwie stamtąd się ona wywodzi. Przyjęło się,że pije się bawarkę na ciepło, jednak są osoby, które lubią ją na chłodno i służy ten napój za napój chłodzący. Niektórzy robią bawarki w ten sposób, że mleka jest więcej niż herbaty, jeszcze inni twierdzą, że odwrotnie. Zależy to oczywiście od upodobań. Nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych jeśli chodzi o picie bawarki. Angielskie przepisy jednak mówią, że powinno się raczej dodawać tylko odrobinę mleka do filiżanki prawie pełnej herbaty. Istnieją lekarze, którzy twierdza, że bawarka jest świetna dla matek, które karmią dzieci piersią, bo taki napój pobudza naturalną laktację. Ile w tym prawdy – nie wiadomo.

Comments are closed.