Porównanie kuchni francuskiej z polską

Kuchnia polska może być widziana przez Francuza tak, że je się za dużo chleba, bo tam zazwyczaj je się bagietki czosnkowe zamiast chleba. Ponadto rzadko jada się tradycyjne polskie kanapki we Francji. raczej koncentruje się na jedzeniu bagietę z dodatkami, rzadko smaruje się owe bagietki czosnkowe czymkolwiek. Polacy , którzy są wegetarianami bardzo często narzekają na to, że niestety nie ma we Francji restauracji, w których można byłoby z łatwością zamówić dania bezmięsne, albo niesmażone na zwierzęcych tłuszczach. To niestety nadaje kłam wszelkim teoriom związanym z twierdzeniem, że kuchnia francuska jest niesamowicie lekka. Francuzi twierdzą, że codzienne posiłki są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu we Francji niż te tradycyjnie podawane w Polsce. Jest tak dlatego, może we Francji bardziej bazuje się na warzywach niż w Polsce,. rzadziej się je przetwarza tak mocno jak w naszym kraju. Jednak nie jest to ścisłą reguła. We Francji raczej zwraca się uwagę na to, aby zawsze pić wodę albo wino do obiadu, kompot jest praktycznie ta nieznany.

Comments are closed.