Argentyńskie pierogi

Pierogi znane są nie tylko w Polsce, ale także a przykład w Argentynie i w całej Ameryce Południowej. Argentyńskie pierożki empanadas to pierożki nieco różniąca się pod względem składu i nadzienia, jednakże wyglądają one oczywiście tak jak nasze rodzime polskie pierogi. Kawałek ciasta, w który zawinięte został rozmaitego rodzaju nadzienia, od owocowego, po warzywne i mięsne. Pierogi w Argentynie nierzadko są pieczone w piekarnikach, co jest absolutną nowością dla smakoszy z Polski. Pierogi tam traktowane są bardziej jako przekąski do innych dań, nie jest to podstawa obiadu tak ja w Polsce. pierożki empanadas zawitały w Argentynie za sprawą Hiszpanów i Portugalczyków, którzy intensywnie eksplorowali rejony Ameryki Południowej. Argentyńczycy dodają do swoich pierogów nieco octu, co również nie jest dobrze przyjmowane w Polsce, nadaje to mięsu znajdującemu się w środku specyficznego smaku, a także zmienia smak samego ciasta. Typowe nadzienie do pierożków argentyńskich to sos pomidorowy z serem pepperoni, a także olej.

Comments are closed.